Ny ældrelov
Regeringen afholdt stormøde den 30. januar 2024 om ny ældrelov, hvor 2000 medarbejdere, ledere, pårørende, politikere deltog.
Lovforslaget bygger på de tre værdier “Selvbestemmelse”, tillid og “lokale fællesskaber”. Blandt initiativerne er følgende tiltag:
Vi skal have et opgør med dokumentationskravene som er ved at kvæle ældreplejen og tager det meste af medarbejdernes tid. Derfor skal vi have indført teamsamarbejde, hvor medarbejderne for større frihed til at bruge deres faglighed i arbejdet.
Derudover skal borgernes fri valg styrkes, de skal selv bestemme, prioritere den hjælp de skal have, samtidig med at antallet at personer der læser opgaverne hos den enkelte borger skal mindskes.
Deltageren fik udlevet forslaget, der indeholder følgende elementer:
Loven skal ifølge regeringen bygge på de tre værdier “Selvbestemmelse”, tillid og “lokale fællesskaber”. Blandt initiativerne er følgende tiltag:
Nyt tværkommunalt ældretilsyn
Regeringen vil erstatte de 98 kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn med en ny model, hvor alle tilsyn som udgangspunkt afvikles samme dag.
Kvalitetsløft af ældreplejen
Der afsættes en milliard kroner årligt til et kvalitetsløft af ældreplejen i kommunerne årligt fra 2027 og frem. Det indfases langsomt fra 2024 begyndende med 0,3 milliarder kroner.
Helhedspleje
Et princip om “helhedspleje” skal give de ældre større og bedre mulighed for selv at bestemme, hvad de vil have hjælp til.
Kendte ansigter i hjemmet
Hjemmehjælp skal som udgangspunkt gives af små faste hold.
Udvidet frit valg
Det frie valg skal udvides, så ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.
Lokalplejehjem
Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at oprette lokalplejehjem. De vil være kommunalt ejede, men skal være lige så frisatte som private friplejehjem.
Positivliste for hjælpemidler
Der skal oprettes en positivliste over hjælpemidler, eksempelvis en rollator, som en ældre kan få med det samme uden visitation.
Civilsamfundets rolle
Civilsamfundet skal spille en større rolle i ældreplejen, blandt andet i form af flere frivillige.
Bedre vilkår til private leverandører
Private leverandører skal have “fair vilkår”, når de byder på velfærdsopgaver i ældreplejen. Det skal ske gennem en ny model for afregning med en ensartet sats i alle kommuner og ved at oprette en central enhed, der sikrer, at afregningen foregår korrekt.
Regeringen forventer at loven indføres i 2025
Lissi Gyldendahl, seniorrådsformand